ÀUNIA guanya el Premi Llibreter 2021

La novel·la ÀUNIA, d’Ivan Vera, acaba de guanyar el XXII Premi Llibreter 2021 en la categori​a​ de Literatura Infantil i Juvenil en Català. Aquesta notícia es va fer pública el 6 de juliol, durant una roda de premsa al matí, i es va celebrar per la tarda del mateix dia a la Festa del Premi Llibreter, que va tenir lloc a l’auditori Ramon Trias Fargas de la Universitat Pompeu Fabra.

 

El Premi Llibreter és un dels premis més estimats de Catalunya, perquè és un premi concedit pels mateixos llibreters, els que millor coneixen tot el que es publica a casa nostra. El Premi Llibreter intenta destacar obres de gran valor literari que es mereixen més atenció per part del públic i dels mitjans de comunicació. Des de fa dos anys, son els comitès d’avaluació de cada categoria, composats per llibreters, els que proposen les obres nominades que després les llibreries han de votar.

ÀUNIA va ser nominada al Premi Llibreter a inicis de maig, un mes després de publicar-se per primera vegada. Des de sempre ha estat molt ben acollida per les llibreries, i aquesta setmana ens arribarà la tercera edició. Gràcies per confiar en un autor novell i en una editorial que encara no havia publicat cap novel·la juvenil.

Segons l’apreciació del jurat,​ “Àunia és una novel·la ambientada a la Catalunya dels ibers. Al llarg de la narració el lector acompanya a l’Àunia, una jove ibera, en la seva evolució fins a la maduresa. Un camí marcat per la recerca de la llibertat, tan personal com del poble al qual pertany. En aquesta proposta es combinen un autor jove, una protagonista potent i valenta, així com un relat àgil ple de referències històriques.​

El Culturista la definia fa algunes setmanes com a “Braveheart nostrat i en femení“. I en una ressenya a Núvol es podia llegir: “És innegable l’actualitat del llibre, malgrat que la trama se situï en temps pretèrits: primer, pel rol femení basat en una lluita pels propis drets enfrontant-se al paper que la societat imposava (i encara imposa) a la figura de la dona i, segon, per la idea de la llibertat dels pobles que reclamen una identitat pròpia que els és negada per sistema.”