La nova col·lecció AKINARRA

Aquest mes de maig arriben a les llibreries els dos primers títols d’AKINARRA, una col·lecció de novel·les il·lustrades de tapa dura, pensades per a nens i nenes a partir dels 9 anys. Canvia el format en relació amb els àlbums il·lustrats i la proporció entre text i imatge, però la filosofia de fons i la cura en els detalls són els mateixos.

La platja dels inútils, una deliciosa novel·la escrita per Alex Nogués i il·lustrada per Bea Enríquez, constitueix un elogi de la inutilitat en una societat utilitarista, consumista i apressada. Es tracta del diari d’una nena de 6è de primària carregat d’humor i sinceritat, amb fragments de gran profunditat filosòfica. S’inicia amb una declaració de principis: «Em dic Sofia. Tinc onze anys i mig i quan sigui gran vull ser inútil».

Com més el pare li diu a la Sofia que està molt decebut amb ella per haver suspès mates i que algun dia haurà de «guanyar-se la vida», més li parla ella de Mozart o Kandinsky, dels cucs de terra o dels personatges misteriosos que es va trobant a la platja a l’hivern, quan hi va amb els seus amics en bicicleta. Davant de tanta clarividència, tota la família acabarà canviant i buscant maneres més felices de viure. Perquè són les coses aparentment «inútils» les que doten tot de sentit.

Mariner de terra endins és un relat breu i profund inspirat en una història real. Escrit per Laia de Ahumada i il·lustrat per Gemma Capdevila, descriu el primer estiu d’en Jan a la muntanya, sol amb l’àvia. Fins aleshores s’havia passat la vida viatjant en un veler amb els pares. Ara haurà de descobrir els secrets de la terra, tal com coneix els del mar.

L’alternança entre els diàlegs, les descripcions i les anotacions en un diari personal —el seu «quadern de bitàcola», regalat per la mare abans de partir a rescatar refugiats al Mediterrani— permet copsar els sentiments més amagats d’en Jan, un nen a punt de començar l’institut, amb ganes de deixar enrere la infància per entrar de ple a l’edat de les decisions.

Dues novel·les curtes, poètiques i profundes per despertar consciències, per provocar debats i per fer créixer l’amor per la literatura.

Presentarem la col·lecció el proper dimecres 8 de maig, a les 18:30, a la Llibreria Sendak (Còrsega, 461, Barcelona). Comptarem amb la presència dels autors, de les traductores i de l’editora d’AKIARA. Hi haurà cava i pastís per celebrar-ho! Us hi esperem a tots!