Dos àlbums per emocionar

A finals de març arribaran a les llibreries els dos nous àlbums d’AKIARA books, carregats de saviesa i humanitat. Amb un estil gràfic i literari molt diferent, ambdós són invitacions a la lectura poètica, a l’experiència emocional i a la reflexió sobre la vida i la relació privilegiada entre avis i nets.

El camí és un poema filosòfic de Mario Satz, escriptor argentí resident a Catalunya des del 1978, amb més d’una trentena de llibres publicats (entre ells, La ploma, que va veure la llum fa un any a AKIARA). En aquest text, pensat per ser assaborit a poc a poc pels petits en companyia dels grans, es percep la saviesa de qui ha llegit i viscut molt. I és que no hi ha camins fets, ens adverteix l’autor, cadascú ha de descobrir-ne el seu. Les il·lustracions de la portuguesa Yara Kono (de l’equip editorial de Planeta Tangerina), amb colors forts i caire geomètric, naïf i juganer, constitueixen un complement perfecte d’un text que també juga amb les paraules i desafia la ment dels lectors.

«Considero un privilegi escriure relats per a nens: poder sintetitzar en poques pàgines idees que jo potser he trigat anys a elucidar, aprimar i donar-les una aparença didàctica infantil-juvenil. […] Els camins estan buits per poder-hi anar i tornar. Anar és flexionar, tornar és reflexionar.» M. S.

I, si el primer text està escrit des de la veu d’un avi —Mario Satz afirma que va començar a escriure literatura infantil i juvenil quan va tenir nets i de fet dedica aquest llibre al seu net més petit—, El meu avi pirata reprodueix la veu d’una neta i els records que té de l’avi. Un avi que els explicava històries cada diumenge, en un banc del parc al qual anomenaven «L’illa dels tres pirates», fins que un dia el porten a l’hospital i res no torna a ser com abans. Un relat realista, escrit per Laia Massons i il·lustrat per Zuzanna Celej a partir del collage, d’un estil intimista, simbòlic, escenogràfic i ple de detalls.

«La idea general neix a partir d’un escenari teatral, el parc-illa pirata. Aquest escenari es va modificant, canviant de to, canviant de fons, adaptant-se als esdeveniments i emocions. Plantejo molts detallets subtils però significatius.» Z. C.

Dos contes intergeneracionals, acompanyats d’una guia de lectura que dona pistes i ajuda a aprofundir en el diàleg posterior. Perquè ens agraden més les preguntes que les respostes, les evocacions que els determinismes.

Molt aviat, al mes de maig, AKIARA iniciarà una col·lecció de narrativa (9-12 anys) i, a la tardor, estrenarà una col·lecció de poesia i una altra de discursos inspiradors per a adolescents. Seguiu-nos ben de prop al Facebook, Twitter i Instagram o subscrivint-vos a la nostra Newsletter, i us en mantindrem informats!

Inês Castel-Branco
ines@akiarabooks.com
93 217 20 31 / 657 410 785