Goodall i Douglass a la col·lecció AKIPARLA

La primatòloga JANE GOODALL i l’exesclau FREDERICK DOUGLASS passen a integrar la col·lecció de discursos inspiradors AKIPARLA, iniciada ara fa dos anys i que arriba ja als 8 títols.

 

JANE GOODALL: Aprendre dels ximpanzés

L’any 2015, en rebre el Premi Internacional Catalunya, la reconeguda primatòloga Jane Goodall va explicar al Palau de la Generalitat la seva passió per l’Àfrica, el seu primer contacte amb els ximpanzés i la seva relació amb ells, que ha fet canviar la nostra visió de l’espècie humana. A més d’investigadora, Jane Goodall és una gran activista i defensora de valors socials i ecològics. Davant la destrucció d’hàbitats que pateixen moltes espècies, Goodall argumenta que la conservació s’ha de concebre de manera holística, amb la plena participació de la població local.

El comentari d’Irene Duch-Latorre, doctoranda en primatologia a la Universitat de Madison (EUA), aprofundeix en els punts clau i el context del discurs. Les il·lustracions de Joan Negrescolor, conegut entre altres obres per ‘La ciutat dels animals’, complementen el text i recreen l’ambient que evoca Goodall.

FREDERICK DOUGLASS: He d’argumentar l’absurditat de l’esclavitud?

El 1852, amb motiu de la celebració del 4 de juliol, Dia de la Independència dels Estats Units, l’exesclau Frederick Douglass és convidat a pronunciar un discurs. El seu to és intel·ligent i culte; la seva oratòria, brillant. Douglass formula preguntes de gran potència retòrica, sovint iròniques. Per què l’han triat a ell per parlar en la festa de la independència dels blancs? Cal argumentar que un esclau és un ésser humà? Amb exemples concrets i descripcions emotives, Douglass posa en relleu la hipocresia dels seus conciutadans i l’horror de l’esclavitud en un dels discursos més famosos de la història dels Estats Units, del qual es fan lectures públiques cada any.

El comentari de l’escriptora i editora Arianna Squilloni permet conéixer el context vital, històric i polític d’un discurs molt contundent per la seva oratòria, argumentació i expressivitat. Les il·lustracions plenes de força de Cinta Fosch, col·laboradora habitual de la Revista 5W, proposen una lectura paralela tan plena de denúncia com de poesia.

 

AKIPARLA

En edició bilingüe (anglès-català) i il·lustrada, amb un comentari en profunditat sobre el seu missatge, aquests llibres en format butxaca, cobertes en kraft i paper reciclat pretenen oferir als adolescents i joves (de totes les edats!) discursos inspiradors que han deixat petjada en la nostra història més recent. Amb autors de diferents procedències geogràfiques i culturals, ens permeten obrir el debat i crear opinió sobre els grans temes que ens preocupen.

El fet d’incloure l’original en anglès ens ofereix la possibilitat de millorar el domini i la comprensió de la llengua avui més emprada arreu del món. El discurs gràfic, amb il·lustracions a dues tintes molt sintètiques i evocadores, ens ajuda a assaborir cada paràgraf. I el comentari en profunditat que acompanya aquests discursos permet prendre contacte amb els recursos retòrics propis de les intervencions orals i amb els grans temes del nostre temps.

Cada petit llibre, coherent en el contingut i en la forma, vol ser portador de valentia i d’esperança i mostrar als joves d’avui altres veus que els facin de guia en aquest món incert en què ens ha tocat viure.

Els sis primers títols de la col·lecció, publicats a finals del 2019 i del 2020, presentaven discursos de la premi Nobel de la Pau Malala Yousafzai, el cap indígena Si’ahl, la jove activista Severn Cullis-Suzuki, l’expresident d’Uruguai José Mujica, la premi Nobel de la Pau Wangari Maathai i el gran pioner del món digital Steve Jobs.