AKIPARLA: La força de la paraula

Una nova col·lecció de discursos inspiradors en edició bilingüe, il·lustrats i comentats, per entendre a fons les grans qüestions del món d’avui.

 

AKIARA books inicia una nova col·lecció amb discursos inspiradors de Malala, el cap Si’ahl, Severn Suzuki i Pepe Mujica. Aquesta col·lecció, AKIPARLA: La força de la paraula, publicada simultàniament en català, castellà i portuguès, es destina especialment a adolescents i a tothom que s’interessi per les grans qüestions del món d’avui.


 

Seguint la mateixa línia editorial dels àlbums il·lustrats (AKIALBUM) i dels més recents llibres de narrativa (AKINARRA), AKIARA books publica ara discursos inspiradors i els ofereix en un format molt atractiu: en edició bilingüe (amb la versió original anglesa al costat de la seva traducció al català) i amb il·lustracions a dues tintes que ajuden a assaborir el text, paràgraf per paràgraf, amb potents metàfores gràfiques. El llibre es completa amb les «Claus del discurs», on un expert comenta la figura de l’autor i el seu context, explica què fa que aquest discurs tingui força, i n’analitza els temes clau i les seves implicacions per al món d’avui.

A més a més, l’aspecte formal dels llibres ha estat pensat al detall. El paper reciclat de les pàgines i el cartró kraft de les cobertes, amb una tipografia molt cuidada i impactant, són en si mateixos una declaració d’intencions: a AKIPARLA importen els temes actuals que ens demanen una presa de posició conscient, com ara l’ecologia, la justícia social, els drets humans, la participació política o el compromís ètic.

 

«En una edat en què els adolescents es comencen a interessar pels problemes del món, AKIPARLA ofereix discursos impactants de persones valentes que han denunciat injustícies i ho han donat tot per canviar el món. Aquests podrien ser els seus influencers, capaços de mostrar-los com tots podem marcar la diferència, si volem», comenta l’editora Inês Castel-Branco, que durant un any i mig ha estat ideant i dissenyant aquesta col·lecció, en diàleg amb moltes persones.

En un món on sembla imperar la força del poder, de la violència i dels diners, Inês Castel-Branco reivindica la força de la paraula: «Es publiquen actualment moltes biografies de persones importants, sobretot dones, per als més petits. A AKIPARLA volem anar als discursos mateixos que han estat pronunciats en moments històrics únics, tant per dones com per homes, i assaborir-los, comprendre’ls a fons, per recuperar així la força de la paraula davant de la força del poder o de les armes


MALALA YOUSAFZAI 

El primer títol és MALALA YOUSAFZAI: La meva història és la història de moltes nenes. Malala és la persona més jove que ha estat guardonada amb el Premi Nobel. El llibre reprodueix en anglès i català el seu discurs d’acceptació del Premi Nobel de la Pau (2014), que després és comentat per Clara Fons Duocastella, sociòloga­­ especialitzada en diversitat religiosa i directora de la revista Dialogal. En el seu comentari, a més de la peripècia vital de Malala i de la situació política al Paquistan, també es parla del dret a l’educació arreu del món, dels fonamentalismes i de la no-violència. Les il·lustracions de l’argentina Yael Frankel, en negre i magenta, tenen una forta càrrega evocadora i simbòlica.


SI’AHL / TED PERRY 

El segon títol rescata un dels discursos indígenes i ecologistes més bells i potents: SI’AHL / TED PERRY: Cada part d’aquesta terra és sagrada per al meu poble. Si’ahl va ser un líder indígena reconegut per la seva eloqüencia i tant respectat pels blancs que van donar el seu nom a la ciutat nord-americana de Seattle. El 1854 va pronunciar un discurs impactant que es va perdre i que s’ha intentat reconstruir moltes vegades. El filòsof especialista en ciència i ecologia Jordi Pigem ha intentat establir la versió més versemblant, a partir del treball d’Arrowsmith i Ted Perry (amb qui va contactar). Al comentari s’explica la història accidentada del discurs, així com l’oralitat dels pobles indígenes i la seva manera de viure l’espiritualitat i l’ecologia. Les il·lustracions en negre i turquesa de Neus Caamaño, molt documentades i poètiques, donen encara més vida a aquest text.


SEVERN CULLIS-SUZUKI 

El tercer títol reprodueix un breu discurs d’una nena canadenca de 12 anys durant la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro (1992): SEVERN CULLIS-SUZUKI: Feu que les vostres accions reflecteixin les vostres paraules. El geòleg, naturalista i escriptor Alex Nogués és l’encarregat de fer el comentari d’aquest discurs de cinc minuts «que va fer emmudir el món», segons la premsa de l’època. Un crit ecologista ple d’autenticitat (amb una fermesa no menor que la que avui expressa Greta Thunberg), amb el que es poden identificar molts joves d’avui. Les il·lustracions en negre i verd d’Ana Suárez estan plenes de frescor i profunditat.


JOSÉ MUJICA 

Finalment, el quart títol correspon a un discurs més llarg pronunciat a l’Assemblea General de Nacions Unides el 2013: JOSÉ MUJICA: Soc del Sud, vinc del Sud. A la cruïlla de l’Atlàntic amb el Riu de la Plata. En aquest cas l’edició no és bilingüe, però la versió catalana manté el to planer, entranyable i contundent de l’expresident de l’Uruguai. El comentari, redactat per Dolors Camats, ex-diputada del Parlament de Catalunya, explora els temes clau d’aquest discurs, com ara els desequilibris Nord/Sud, la globalització, el consumisme i la llibertat i el goig que neixen d’una vida més senzilla. Les il·lustracions en negre i groc de Guridi generen un discurs metafòric molt potent.


 

Aquests son, doncs, els primers autors de discursos d’AKIPARLA: una Nobel de 17 anys que va patir un atemptat; un líder indígena que vol mostrar als homes blancs que van errats; una nena ecologista que denuncia la incongruència dels adults que governen el món; un president «pobre» que diu el que pensa i parla sense embuts. El que han dit i com ho han dit ha influït en la nostra història més recent. Els problemes que denuncien configuren el món complex en què avui vivim. Un bon material per generar debat a les classes de secundària i per fer pensar en totes les edats.

Aquesta col·lecció es presentarà a la llibreria LA CENTRAL (Mallorca, 237) el dimarts 26 de novembre a les 19:00 i comptarà amb la presència dels 4 autors dels comentaris —Clara Fons DuocastellaJordi PigemAlex Nogués i Dolors Camats— i de l’editora Inês Castel-Branco. Els llibres sortiran a la venda una setmana més tard, a partir del 4 de desembre a totes les llibreries, i tindran un preu únic de 10 € per exemplar.