Dues novetats per a la tardor

A l’inici del nous curs AKIARA publica Plous o fas sol?, de Mireia Vidal i Anna Font, i Tinc un tanc de joguina, de Pere Martí i Bertran i Núria Tomàs Mayolas. Dos autèntics àlbums il·lustrats per a petits i grans, amb un discurs narratiu i gràfic molt acurat, gairebé cinematogràfic, que demanen una reflexió conjunta sobre temes actuals.

Plous o fas sol? és el primer àlbum de Mireia Vidal, guionista i professora d’escriptura. Un enginyós relat urbà que encadena accions quotidianes de personatges reals, en una progressió que va de l’enuig al bon humor, de les desgràcies als gestos bonics. Aquest canvi, simbolitzat en el pas de la pluja al sol, també queda meravellosament narrat per Anna Font, una il·lustradora encara poc coneguda que desarticula els espais amb uns collages naïfs plens de color, que ens recorden l’estil de Beatrice Alemagna.
És un àlbum per a tots els públics, que demana la participació dels lectors i els permet adonar-se que la bellesa de la vida està en els petits gestos i que les males cares poden donar pas als somriures en qualsevol moment, si volem.

Tinc un tanc de joguina és un àlbum de l›escriptor Pere Martí i Bertran i la il·lustradora Núria Tomàs Mayolas, tots dos amb una extensa obra publicada. Ja l’havien treballat en algunes escoles de Vilafranca del Penedès, on viuen.
El text és un poema antibel·licista amb una rima i una mètrica ben marcades, que relata com un nen (o una nena, no ho sabem) que sempre jugava a la guerra rep una gran impressió quan veu la guerra real a la televisió, i tot el canvi que se’n deriva. Les il·lustracions, en grafit i llapis de colors, proposen un tràveling per una taula plena de joguines de diferents èpoques (inclosos els videojocs) i van adoptant diferents estils, del més realista al més oníric.
Es tracta d’una invitació al diàleg, una reflexió sobre la banalització de la guerra a la societat actual, plantejada d’una manera poètica i gens dogmàtica.

En un moment que està iniciant noves col·leccions per a adolescents i joves (al novembre començarà una col·lecció de discursos inspiradors), AKIARA reafirma així la seva voluntat de seguir publicant àlbums il·lustrats de gran qualitat, en els quals el text i les il·lustracions es combinen per transmetre una història que implica els lectors i genera pensament crític. I és que AKIARA pertany des de l’abril passat a l’Associació Âlbum, que agrupa 23 editorials infantils de tota Espanya especialitzades en aquest gènere tan viu i actual.

 

Inês Castel-Branco    ines@akiarabooks.com   657 410 785