Un llibre acordió sobre el cicle de vida d’una llavor

Una petita llavor és el tercer títol de la col·lecció AKIPOETA (iniciada el juny del 2020), ara amb un nou format molt especial: en acordió desplegable, de grans dimensions i paper rugós, il·lustrat per totes dues cares i amb una funda independent on guardar-lo.

 

Una petita llavor parteix dels poemes en vers lliure de Mar Benegas i de les il·lustracions minimalistes i estilitzades de Neus Caamaño. Però, en realitat, respon a un procés de gestació lent i col·laboratiu amb l’editorial, un procés a tres bandes a la recerca d’un format i una estructura conceptual que permetessin donar cos a una història circular, alhora senzilla i complexa: el cicle de vida d’una llavor, en què cada moment és únic i important en si mateix.

Per donar forma a la idea de circularitat i al mateix temps a la importància que té cadascun dels moments, cada pàgina narra una petita història («Hi havia una petita llavor…») en quatre versos que és represa a la pàgina següent.

Per remarcar que la meitat del llibre mostra el que passa «a sota» i l’altra meitat el que succeeix «al damunt» de la superfície de la terra, s’ha fet un ús simbòlic del color: en una cara predomina el vermell càlid de la terra, i a l’altra, el blau eteri del cel. La línia que separa la terra del cel —els 2/3 inferiors o superiors de cada cara— és un element essencial. Aquesta «arquitectura» del llibre és el que ho sosté tot i ens permet centrar-nos en els processos vitals que van tenint lloc amb el pas del temps i de les estacions.

Ratolins, insectes, esquirols i ocells, juntament amb l’aigua de la pluja i l’escalfor del sol, participen en aquesta simfonia sense distreure l’atenció de la llavor que esdevé arbre ni de l’arbre del qual neixen llavors. En aquest procés, no cal la intervenció humana, perquè la natura es renova tota sola, en un prodigi d’eficiència silenciosa.

L’existència d’una sola coberta, que es repeteix a les dues cares de l’acordió (i en la qual es troben de manera magistral el blau i el vermell), accentua el caràcter circular de la història. Comencem per on comencem, la història sempre tindrà sentit. La funda que permet guardar l’acordió respon a la mateixa subtilesa i depuració interiors, i respecta el joc de colors i la geometria. Fins i tot el codi de barres s’ha transformat en un element poètic.

AKIARA vol seguir oferint llibres delicats, profunds i bells, que ens recordin la meravella de la natura i ens ajudin a formar un gust estètic des de ben petits.

 

«Sota terra i a dalt, a les branques: quin procés més meravellós té lloc en cada escenari amb aquesta llavor que cau del bec d’un ocell. El cicle infinit de la vida queda reflectit aquí.»
MAR BENEGAS
«Ha estat un procés llarg i profund, amb molt d’esforç de depuració, el que ha permès que aquest llibre ocupi un lloc molt especial entre tots els que he creat.»
NEUS CAAMAÑO
«Cada llibre mereix ser pensat de nou, i aquest en particular ha constituït un repte molt interessant a tres veus. Esperem que sigui rebut com el regal que és, un petit regal al costat dels regals que ens ofereix la natura a cada instant.»
INÊS CASTEL-BRANCO