2 nous discursos a la col·lecció AKIPARLA

Wangari Maathai i Steve Jobs són els dos autors que passen a integrar la col·lecció de discursos inspiradors AKIPARLA, iniciada ara fa un any.

 

WANGARI MAATHAI: Plantar arbres, sembrar idees

El discurs d’acceptació del Premi Nobel de la Pau de Wangari Maathai (2004) revela la força d’una dona excepcional que, amb iniciatives socioambientals com la plantació de desenes de milions d’arbres, va contribuir decisivament a canviar el paisatge de Kenya, a empoderar la vida de milions de dones i a l’arribada de la democràcia al seu país. Wangari Maathai va ser la primera dona africana a rebre el Premi Nobel de la Pau, i també va ser la primera vegada que aquest guardó reconeixia clarament la defensa del medi ambient com a element clau de la pau.

El comentari de la filòloga i escriptora Laia de Ahumada aprofundeix en el context de la lluita de Wangari i en la seva trajectòria vital, alhora que ens ajuda a entendre la força oratòria del seu discurs. Les il·lustracions de l’argentino-brasilera Vanina Starkoff, en negre i taronja (el color del vestit de Wangari el dia que va rebre el Nobel), complementen el text i posen de relleu el dinamisme i la vitalitat exuberant de Wangari.

 

STEVE JOBS: Atreveix-te a seguir la teva intuïció

El discurs que Steve Jobs, cofundador d’Apple i el més gran pioner del món digital, va adreçar el 2005 als estudiants de la Universitat de Stanford hauria de ser analitzat a totes les escoles de secundària. És un missatge proper, impactant, exemplar en la seva estructura. Mitjançant tres històries personals, Jobs fa una crida a canviar les expectatives que el món té de nosaltres, i ens exhorta a seguir el nostre cor i la nostra intuïció per tal de descobrir allò que ens entusiasma a la vida. Tot i dirigir-se a estudiants que estan a punt d’acabar els seus estudis universitaris, comença reconeixent que mai no va completar una carrera i explica el que realment el va fer aprendre.

El comentari de l’escriptor i educador social Fran Pintadera ens ajuda a entendre l’estructura del discurs i els recursos retòrics que contribueixen a l’impacte del seu missatge. Les il·lustracions de l’uruguaià Matías Acosta, depurades i metafòriques, enllacen molt bé amb el món digital i alhora ple d’entusiasme de Jobs. Potencien el missatge i constitueixen un relat paral·lel ple de poesia i significat.

 

AKIPARLA: La força de la paraula

En edició bilingüe (anglès-català) i il·lustrada, amb un comentari en profunditat sobre el seu missatge, aquests llibres en format butxaca, cobertes en kraft i paper reciclat pretenen oferir als adolescents i joves (de totes les edats!) discursos inspiradors que van ser pronunciats en moments importants o que han deixat petjada en la nostra història més recent. Amb autors de diferents procedències geogràfiques i culturals, posen sobre la taula els grans temes que ens preocupen actualment i ens permeten obrir el debat i crear opinió.

El fet d’incloure l’original en anglès ens ofereix la possibilitat de millorar el domini i la comprensió de la llengua avui més emprada arreu del món. El discurs gràfic, amb il·lustracions a dues tintes molt sintètiques i evocadores, ens ajuda a assaborir cada paràgraf. I el comentari en profunditat que acompanya aquests discursos permet prendre contacte amb els recursos retòrics propis de les intervencions orals i amb els grans temes del nostre temps.

Cada petit llibre, coherent en el contingut i en la forma, vol ser portador de valentia i d’esperança i mostrar als joves d’avui altres veus que els facin de guia en aquest món incert en què ens ha tocat viure.

Els quatre primers títols de la col·lecció, publicats el 2019, presentaven discursos de la Premi Nobel de la Pau Malala Yousafzai, el cap indígena Si’ahl, la jove activista Severn Cullis-Suzuki i l’expresident d’Uruguai José Mujica.