AKIARA afronta la tardor amb poesia

Aquest setembre AKIARA publica dos nous llibres de poesia a la col·lecció AKIPOETA, una col·lecció d’aspecte artesanal impressa localment i que respecta els criteris de l’ecoedició. Amb enquadernació a fil vist, textos molt cuidats i il·lustracions plenes de bellesa i de detalls, aquests llibres desperten en els més petits la capacitat d’encís davant la natura i d’atenció a l’instant present.

 

UNA MASIA és un llibre de poemes en vers lliure, records d’infantesa de l’escriptor i geòleg Alex Nogués en una masia del Montseny, juntament amb els germans, pares, cosins i tiets. Un lloc senzill que els permetia l’accés directe al bosc i al pas de les estacions, i els regalava hores lentes per somiar aventures.

El llibre està compost per petits episodis que donen nom i protagonisme als animals, al mateix temps que ensenyen moltes particularitats de la fauna, la flora i la vida al camp. L’autor defensa que només coneixent els animals, dient-los pel seu nom, podrem saludar-los, escoltar-los i agafar-los estima.

Les il·lustracions d’Alba Azaola combinen un estil científic, ple de detalls a grafit, amb un estil lliure en aquarel·la, ple de color i expressivitat. Formada en biologia i oceanografia, Azaola es va especialitzar posteriorment en il·lustració científica, de manera que cada espècie animal o vegetal està dibuixada a consciència, perquè n’aprenguem i ens fixem en tots els detalls.

«Nosaltres vam tenir una sort molt gran: viure la infantesa en una època pausada i tenir uns pares que ens estimaven. Les màquines encara no havien envaït tot el nostre oci. La nostra sensació de confort no exigia informació constant. La vida estava al centre.»  ALEX NOGUÉS

 

TEMPS DE HAIKUS és el primer llibre de l’escriptor banyolí J. N. Santaeulàlia pensat especialment per als més petits. Gran coneixedor d’aquest estil de poesia originari del Japó, amb només tres versos curts i una mètrica precisa, l’autor sap contextualitzar-los dins la nostra cultura i els nostres paisatges, sense que perdin el caràcter efímer de capturar l’instant amb tots els sentits.

Els haikus (alguns dels quals havien estat publicats al llibre exhaurit La llum dins l’aigua) estan agrupats segons les quatre estacions (començant a la tardor), de manera que recreen un recorregut pels colors i les sensacions de tot l’any.

Per la brevetat dels versos i l’absència de rima o figures retòriques, els haikus són una poesia molt propera als infants: només intenten descriure un detall fugaç. L’autor, acostumat a fer tallers d’escriptura de haikus, ho explica molt bé al final del llibre, on convida cadascú a fer els seus propis haikus.

Les il·lustracions de Luciano Lozano, de traç negre gruixut i grans taques de color, capten el moment i permeten lectures noves, plenes de poesia.

«El haiku és com una fotografia feta amb paraules: la poesia de l’instant. El haiku no s’escriu. Ve al pensament com un flaix. Llavors és qüestió d’agafar un llapis o un bolígraf i plasmar-lo en un full abans que se l’endugui l’oblit. Si vols caçar un haiku, ves pel món amb tots els sentits oberts i la ment lliure de distraccions i maldecaps.» J. N. SANTAEULÀLIA