AKIARA publica el desplegable il·lustrat GRÀCIES, MARE TERRA!, basat en un cant d’agraïment indígena

Aquest Nadal, AKIARA publica un text tradicional indígena ricament il·lustrat i amb un format molt especial, que es desplega en espiral fins convertir-se en un gran mural de la Creació.

 

El Thanksgiving Address dels Haudenosaunee (o Confederació de les Sis Nacions Iroqueses) és molt més que un poema, un discurs o una pregària: és un gran cant de salutació i agraïment a tots els éssers vius, recitat col·lectivament al matí, des de fa segles, en un territori que abraça part del que avui són els Estats Units i el Canadà. Constitueix també un inventari del món natural, on s’agraeix a cada element de l’ecosistema tot el que aporta al prodigi de la vida.

És la primera vegada que es publica el Thanksgiving Address dels pobles iroquesos fora del continent americà. El text tradicional indígena, en versos curts i una tornada que es repeteix («Ara les nostres ments són una»), està imprès en el revers de les imatges i es pot llegir a mesura que passem les pàgines.

El format desplegable en espiral permet que cada pàgina funcioni separadament, amb el text que li fa referència al costat. Al mateix temps, totes les il·lustracions estan enllaçades de manera que al final constituiran un gran mural de la Creació de més de 3 metres de llarg, amb el text pel darrere.

«Hem pensat que aquest format era el que millor comunicava la idea tan indígena de que tot està relacionat amb tot, que cada ecosistema és una sinfonia d’experiències, que la natura és generosa i ens dona tot el que ens cal per viure», comenta l’editora Inês Castel-Branco.

La il·lustradora Vanina Starkoff (argentina resident al Brasil, que ja havia il·lustrat el discurs de Wangari Maathai per AKIARA) ha fet un treball minuciós al llarg de gairebé dos anys: a partir d’un procés exhaustiu de documentació, ha pogut reproduir la fauna, la flora, la roba i els símbols del territori dels Haudenosaunee amb il·lustracions plenes de vida, de color i de detalls.

GRÀCIES, MARE TERRA! uneix tots els pobles de manera transversal i ens convida a cuidar de la Terra en un moment d’emergència climàtica. Actualment, el territori de les Sis Nacions es limita a una constel·lació de petites reserves indígenes, però la seva cultura de la gratitud és una font d’inspiració per a tots nosaltres: donar les gràcies ens fa sentir respecte pel prodigi de la vida i correspondre a la natura amb cura i responsabilitat.

AKIARA books segueix apostant per llibres d’artista amb formats innovadors de gran qualitat estètica i producció sostenible, gairebé artesanal (ecoedició). Aquest pot ser també un llibre-joc per als més petits, un llibre que creix i es transforma, un llibre d’observació que ens convida a adonar-nos de la meravella de l’existència.