AKIARA publica dos àlbums impactants, profunds i necessaris

Aquesta primavera AKIARA convida a la reflexió i al diàleg amb dos àlbums il·lustrats de gran qualitat pictòrica que venen a demostrar com fins i tot els temes difícils poden ser plantejats de manera clara i bella.

 

Núvols al cap és un llibre poètic i respectuós sobre la demència que sovint afecta les persones grans, vista amb els ulls d’un infant. És el primer àlbum concebut integralment per Elena Val, amb un breu text ple de metàfores i unes il·lustracions molt suggeridores que alternen el llapis (per representar el món confús de l’àvia) amb el guaix de colors (per representar el món fantasiós de l’infant).

Per la seva qualitat pictòrica i per la coherència i empatia amb què es planteja un tema delicat i alhora tan proper, podem dir que es tracta d’un àlbum per a totes les edats, amb imatges impactants capaces d’emocionar i fer pensar. No és de cap manera un llibre trist, ja que és l’infant qui va descrivint amb tendresa i ingenuïtat el que passa amb l’àvia, que ara té “núvols al cap”, de la mateixa manera que li diuen que ell té “el cap als núvols”. Veiem així com la fantasia dels infants pot conviure amb la demència de les persones grans d’una manera molt natural i fins i tot poètica.

 

A les fosques presenta una nova versió d’un conte tradicional d’Orient, conegut com la llegenda dels cecs i l’elefant. Però fins al final no sabrem que es tracta d’un elefant, l’animal vingut de lluny que els cinc protagonistes decideixen palpar a les fosques…, ni que tampoc no es tracta de cecs, en aquesta versió de Halil Bárcena inspirada en el relat del poeta sufí Rūmī.

Les il·lustracions de Laura Borràs Dalmau, que combinen l’oli, el guaix i la tinta xinesa, recreen els colors i les textures d’un poblet d’Orient al qual arriba un circ. L’estructura narrativa desperta la curiositat i genera complicitat amb els lectors al llarg de tot el llibre. Cadascun dels protagonistes tindrà una percepció diferent, però cap d’ells no descobrirà que es tracta d’un elefant. El llibre constitueix una invitació a reflexionar sobre la parcialitat de la nostra mirada i la necessitat de perspectives més àmplies i inclusives.

 

Tots dos àlbums il·lustrats van acompanyats d’una Guia de lectura al final que permet anar més a fons i generar debat a l’escola, a la biblioteca o a casa, tal com és habitual en els llibres d’AKIARA. Són invitacions a pensar el món i a mirar endins, sempre guiats pels adults i amb aquest format en què el text, les il·lustracions i tots els detalls convergeixen i es transformen en una petita obra d’art.