Neix la col·lecció AKIPOETA

AKIARA inicia AKIPOETA, una col·lecció dedicada a la poesia i a la bellesa dels detalls, amb format vertical, títols fets a mà, paper rugós, enquadernació a fil vist (més artesanal, que permet obrir el llibre completament) i textos i il·lustracions exquisidament cuidats, creant un conjunt ple de delicadesa i sensibilitat que ens convida a redescobrir la màgia de la vida i la bellesa dels detalls.

 

Cor d’ocell és el primer títol de la col·lecció AKIPOETA, escrit per la poeta valenciana Mar Benegas i il·lustrat per l’artista portuguesa Rachel Caiano. És un conte preciós sobre el naixement de la poesia i de l’amor. Ens mostra un univers poètic on tot és possible, ple de metàfores i imatges suggeridores, potenciades per unes il·lustracions de gran espontaneïtat i innocència, fetes íntegrament amb pinzell i amb només tres colors (negre, vermell i blau).

La Nona neix en una illa. Cor d’ocell ens parla de com aprèn a escoltar el diàleg dels còdols amb les onades i a col·leccionar petits tresors que va trobant a la platja. Un dia, la mestra li diu que de tots aquests tresors que ella guarda i de tot el que sent, de tot això se’n diu poesia. La Nona en vol més, de poesia, i se’n va a la recerca dels poetes, però a la ciutat no els sap trobar. Sort, però, de les cartes que s’escriu amb en Martí, el fill del forner, que s’havia quedat a l’illa. La vida farà que la Nona descobreixi l’amor i la poesia.

 

Sota les pedres és un cant a l’encís dels petits detalls i a les meravelles de la natura, escrit per l’editora Arianna Squilloni i amb il·lustracions de Laia Domènech (traducció al català de Dani Espresate). Parteix, com explica en la Introducció, dels records que té l’autora del petit poble del nord d’Itàlia on passava vacances amb els avis. Aquests records d’escenes de la natura es desenvolupen en cadascun dels poemes, amb el to curiós, sorprès i de vegades divertit d’una nena. Les il·lustracions, evocadores i plenes de sensibilitat, deixen respirar el blanc del paper i la bellesa del text.

La petita protagonista de Sota les pedres ho va mirant tot, amb atenció i curiositat, alhora que s’esforça en entendre la natura amb la seva imaginació. Els poemes, plens d’innocència, ens parlen del debat de les granotes, del sentit de l’orientació dels senglars, del banquet dels llimacs o de la màgia de les cuques de llum. També hi ha entrebancs, com el dia que perden les vaques o que una mostela entra en el corral.

 

Després d’un confinament que ens ha privat del contacte amb la natura, aquesta col·lecció ens convida a aturar-nos i a contemplar, a gaudir amb la bellesa dels detalls, a fer volar la imaginació i a recuperar la primavera que hem perdut. Són dos llibres amb gust de cireres, de terra i de mar; dos llibres per llegir, contemplar, olorar i palpar.