‘HEM HAGUT DE MARXAR’: sis testimonis de joves migrants que viuen a Catalunya

El llibre d’entrevistes HEM HAGUT DE MARXAR, redactat per Laia de Ahumada i il·lustrat per Cinta Fosch, arriba el 20 de març a les llibreries. Recull sis testimonis de joves migrants que ara viuen a Catalunya (arribats de Síria, el Senegal, el Marroc, Bolívia i El Salvador). Es tracta d’històries de superació, però també de dolor, de soledat, d’acollida i d’integració. Històries que, malgrat tot, acaben bé, perquè algú (persones o entitats) s’ha ocupat que sigui així.

 

En la mateixa línia dels llibres Germanet i Solito, AKIARA publica un llibre d’històries de migració; en aquest cas, il·lustrades i dirigides a un públic que inclou els adolescents, joves i adults. Es tracta del primer títol de la nova col·lecció «AKIVIDA: històries per canviar la mirada», pensada per mostrar situacions de la vida real que contrasten amb allò a què estem acostumats i enriqueixen la nostra perspectiva sobre el món.

Hem hagut de marxar és un llibre d’entrevistes que ens sensibilitza sobre el tema de la migració a partir de la veu de sis joves de procedències diverses que actualment viuen a Catalunya. El SOLY és originari del Senegal. L’HELENA va deixar Bolívia. El SAID va haver de fugir de Síria. La RUTH va néixer a El Salvador. La MERIEM va marxar del Marroc, igual que l’OSSAMA. El que relliga les seves històries és que tots ells han hagut de marxar.

Amb aquest llibre, volem mostrar sis recorreguts plens de dificultats i reptes. Tres dones i tres homes que van emigrar ens expliquen com era la seva vida abans; per què i com van marxar, i com és actualment la seva vida en un país nou on no coneixien ningú. Els testimonis que presentem ens conviden a canviar la mirada, a posar nom i cara a l’experiència de tantes i tantes persones que es veuen obligades a jugar-se la vida buscant un futur més digne.

Cada història és narrada pels seus protagonistes en primera persona, de manera propera i espontània, tot conservant l’oralitat del discurs. Les il·lustracions, molt potents i de caràcter metafòric, representen el retrat simbòlic de cada entrevistat (com si fos un trencadís, amb les principals escenes de la seva vida), el camí que han hagut de fer per arribar a Europa (a través d’un mapa molt visual) i altres aspectes dels seus complexos intineraris vitals.

D’aquesta manera, el llibre ens ofereix un recorregut per múltiples situacions: pobresa i manca d’horitzons, viatges en pastera, camps de refugiats, guerra i asil polític, maltractament, assetjament, empresonament i discriminació, burocràcia i indocumentació, acollida i esperança. En molts casos, els entrevistats han estat a punt de perdre la vida en el seu periple.

Resulta inspirador veure com el teixit social de Catalunya és efectiu: les paraules dels sis entrevistats traspuen un gran agraïment cap a entitats socials catalanes, com ara Open Arms, Càritas, Fundació Migra Studium, Casa de Recés de la Fundación de la Esperanza, Fundació Bayt al-Thaqafa, Cooperativa l’Olivera, Espai Cooppolis o Open Cultural Center. Gràcies a les entitats i a les famílies d’acollida, aquests joves han pogut sentir-se acompanyats i integrats a la nostra societat, i ara hi col·laboren a través d’una feina digna.

Aquest és el primer volum de la col·lecció «AKIVIDA: històries per canviar la mirada». Està previst que el segon volum, realitzat per la mateixa autora i il·lustradora, es dediqui a testimonis de gent que viu al carrer (sense sostre), i el tercer, a persones que han marxat de la ciutat per viure aïlladament enmig de la natura.

A partir d’un enllaç present al mateix llibre, es pot accedir a una fitxa de treball descarregable (amb l’assessorament d’Ángeles Schjaer, coordinadora pedagògica d’Open Arms), per seguir aprofundint en el tema als instituts. Aquesta fitxa (un din A4 per les dues cares) planteja una sèrie de preguntes que es divideixen en 4 apartats: «Anàlisi textual», «Anàlisi gràfica», «La nostra realitat» i «I si això em passés a mi?…». Tot seguit, proposa alguns exercicis pràctics: dibuixar «El teu retrat simbòlic», fer «El teu mapa vital» o escriure «Un dietari». Creiem que aquest material pot ser de gran utilitat, perquè ajuda a pensar-hi a fons i a relacionar-ho amb la realitat social que es viu ara mateix a Catalunya.

Llibre Ecoeditat (bDAP202406142), segell verificat per l’Institut de l’Ecoedició