Què podem aprendre avui dels pobles indígenes?

La primera setmana de setembre arriba a les llibreries LA SAVIESA DELS POBLES INDÍGENES, un llibre de coneixements escrit per Josep Maria Mallarach i il·lustrat per Verónica Fabregat. Presenta una síntesi fascinant de les maneres de viure d’aquests pobles, amb exemples actuals de comunitats d’arreu del món: com veuen la natura, la vida, la mort, l’espai i el temps, com s’organitzen, com s’alimenten, com resisteixen i com celebren l’existència.

 

Els pobles indígenes són els pobles originaris. Avui, molts d’ells segueixen vius, en una gran diversitat d’ecosistemes. Són les societats més arrelades i duradores. Però, en molts llocs, s’enfronten a amenaces greus.

Als seus territoris es conserva la biodiversitat més gran del món. Són mestres de la sostenibilitat. Parlen llengües complexes, i preserven una gran riquesa de tradicions i coneixements. La seva saviesa ancestral cobreix totes les dimensions de l’existència, tant les visibles com les invisibles, i és una gran font d’inspiració per a les nostres societats en crisi.

El text és de Josep Maria Mallarach, geòleg, doctor en biologia, professor i consultor ambiental, que ha conviscut amb moltes d’aquestes comunitats «a les estepes àrtiques, als deserts i a les muntanyes d’Àfrica, a les praderies d’Amèrica del Nord, als rius i a les jungles de l’Amazònia, i als boscos brillants d’Austràlia», tal com ens descriu a la seva biografia.

Com que els pobles indígenes em van seduir des de la infantesa i m’han trasmès molts enseyaments de vida, m’ha fet molt feliç poder correspondre amb aquest llibre, petit per fora i gran per dins, bonic i profund, fet amb la cura que es mereix la saviesa que encarnen. JMM

Les il·lustracions són de Verónica Fabregat, il·lustradora i dissenyadora gràfica de Castelló, que a AKIARA ja havia publicat els dos llibres sense paraules Juguem a amagar-nos i Anem a la platja, i que ara ha agafat novament els llapis de colors per recrear de manera rigurosa i tendra els ecosistemes i rituals d’aquests pobles:

En aquest llibre, he hagut d’aprofundir en cadascuna de les comunitats que descriu el text per després poder dibuixar-les correctament en el seu hàbitat, amb les seves vestimentes, costums, la natura que les envolta… i he trobat aquesta part del treball preciosa i molt interessant. VF

Aquest és el tercer títol de la col·lecció de llibres de coneixements «AKIWOW: l’encís davant del món», després de Redescobrir el món, de Jordi Pigem i Neus Caamaño, i A vegades el bosc…, d’Àlex Nogués i Ina Hristova. Tots tres són «llibres d’autor», que neixen d’un coneixement forjat al llarg de la vida i d’una manera molt pròpia d’explicar-ho als més petits. Les il·lustracions són sempre molt cuidades, fidels a la realitat del tema i plenes d’«ànima». I tots tres són llibres ecoeditats: impressió local, papers certificats i, en aquest últim, comunicació de la petjada ecològica (validada per l’Institut de l’Ecoedició), per ajudar a crear consciència.

 

Llibre Ecoeditat (bDAP202406261), atorgat per l’Institut de l’Ecoedició