Aquesta primavera AKIARA publica tres àlbums il·lustrats molt profunds i actuals, en els que hem estat treballant des de fa més d’un any, i que reflexionen sobre la por (en tots els seus matissos) i també sobre la crisi dels refugiats. Després de dos anys de pandèmia i amb imatges de guerra que ens arriben cada dia, cal oferir bons materials als més petits per ajudar-los a païr tot el que estan vivint.
Per què tenim por? és el segon llibre del tàndem Fran Pintadera i Ana Sender. Després de l’èxit de Per què plorem? (traduït a 8 llengües a més del català, el castellà i el portuguès), tornen a afrontar una emoció primordial amb gran subtilesa i gust estètic, per obrir interrogants i anar més a fons en l’autoconeixement. Sense judicis morals ni etiquetes fàcils, el llibre presenta un diàleg entre un pare i un fill, i en cada doble pàgina s’explora un aspecte diferent de la por (la por a la solitud, a la inseguretat, al dubte, a la llibertat, als “monstres de veritat”…), amb un text breu i unes il·lustracions metafòriques que parlen directament als sentits.
Cues de somnis és un conte bellíssim sobre la crisi dels refugiats, vista a través dels ulls d’un nen tancat en un camp d’acollida. L’autora portuguesa Rita Sineiro es va inspirar en el petit Alan Kurdi, que va aparèixer ofegat en una platja de Turquia. Laia Domènech va trigar dos anys en il·lustrar aquest llibre, tot fet amb pastels d’oli, després de documentar-se molt a fons. Per circumstàncies de la vida, el llibre veu la llum en un nou context de guerra i de refugiats. I és que, malauradament, totes les guerres s’assemblen molt… Hi ha un dia que comencen a caure bombes, i cal fer la maleta i marxar de casa. Aquest és un àlbum emotiu, profund i tendre, amb tocs d’humor i amb un final colpidor que ens permet veure la crisi dels refugiats des de dins, amb empatia.
El gran salt és un àlbum enginyós sobre el poder del riure i de la imaginació per afrontar la por i transformar les realitats més difícils. L’autora Núria Parera es va inspirar en el treball de Pallassos sense Fronteres en situacions de conflicte. Per la seva banda, la il·lustradora Carolina Luzón ha volgut situar el conte en el context de la superació d’una malaltia que d’entrada aïlla i fa por. Babu, el protagonista, veu arribar un circ i és cridat a mostrar la seva creativitat. A partir d’aquí descobreix que els problemes es fan petits quan els mirem des de lluny. Amb il·lustracions molt simbòliques i personatges d’una gran diversitat cultural, aquest conte és un cant a la vida, a l’art i a l’humor.
Tots els àlbums van acompanyats d’una Guia de lectura al final que revela les motivacions dels autors i permet anar més a fons en el tema i generar debat a l’escola, a la bibilioteca o a casa. S’han seguit criteris d’ECOEDICIÓ: producció de proximitat, impressió a Barcelona sobre paper certificat FSC i tecnologies de menor impacte ambiental, i cobertes amb textura de tela, no plastificades.