CUES DE SOMNIS guanya el Premi Llibreter 2022

El llibre CUES DE SOMNIS, escrit per Rita Sineiro i il·lustrat per Laia Domènech, guanya el XXIII Premi Llibreter 2022 a la categori​a​ d’Àlbum Il·lustrat.
Aquesta notícia es va fer pública el 30 de juny durant una roda de premsa al Col·legi de Periodistes pel matí, i es va celebrar per la tarda a la Festa del Premi Llibreter, que va tenir lloc a l’auditori Ramon Trias Fargas de la Universitat Pompeu Fabra.

 

El Premi Llibreter és un dels premis més estimats de Catalunya, perquè és un premi concedit pels mateixos llibreters, els que millor coneixen tot el que es publica a casa nostra. El Premi Llibreter intenta destacar obres de gran valor literari que es mereixen més atenció per part del públic i dels mitjans de comunicació. Des de fa tres anys, son els comitès d’avaluació de cada categoria, composats per llibreters, els que proposen les obres nominades que després les llibreries han de votar. Curiosament, en aquesta edició del 2022, totes les premiades a les diferents categories han estat dones (dues d’elles de Portugal).

Rita Sineiro va viajar des de Porto per estar-hi present, i Laia Domènech des de Blanes, on viu. Al seu discurs d’agraïment, Rita Sineiro va recordar tots els nens i nenes que perden la vida intentant creuar el Mediterrani; els nens i nenes tancats en camps d’acollida; els que moren congelats en tendes de campanya; els que creuen frontera rere frontera: “No hi ha nosaltres i ells. Els nostres fills i els seus. Només hi ha un nosaltres, un món nostre que necessita canviar. I els llibres tenen un paper fonamental en aquest camí per canviar el món.

Laia Domènech va compartir que havia hagut de dibuixar molts murs i moltes cues, però que tant de bo desapareguin tots els murs i puguem seguir somiant.

Inês Castel-Branco va recordar que aquest ha estat un llibre cuinat a foc lent, ja que l’autora va trigar 4 anys en donar el text per bo, després d’haver vist la imatge del petit Alan Kurdi ofegat en una platja de Turquia (2015) i d’haver fet la promesa interior de no deixar-lo en l’oblit. Laia Domènech va trigar 2 anys més en il·lustrar-ho. Durant tot aquest temps, les dues s’han documentat molt a fons sobre la situació de les persones refugiades, i a més han cercat la millor manera de plasmar-ho amb bellesa, amb poesia, fins i tot amb ironia (per dissimular la indignació interior que aquest tema desperta en nosaltres).

CUES DE SOMNIS va ser nominat al Premi Llibreter a finals d’abril, un mes després d’haver estat publicat per primera vegada. Des de sempre ha estat molt ben acollit per les llibreries i ha despertat també l’interés internacional: ja n’hem venut drets al Brasil, a Alemanya i a Corea.

Segons l’apreciació del jurat,​ “Cues de somnis és una apologia franca de l’esperança i la fortalesa anímica de l’ésser humà. Humans dislocats per altres humans en un context de guerra; persones vençudes que malden per no ser derrotades i un pare —que simbolitza el temps present— que esperona el punt de vista vital i el somni del seu fill —que simbolitza el futur. Un àlbum homogeni que ens commina a llegir la realitat des del punt de vista del somni, transcendit el nihilisme i apostant per la vida acolorida i bategant. Això és la fe.